Kriterium

7 augusti Kriterium, Östersund.
Ett varvlopp inne i centrala Östersund där cyklisterna kör 1 timme + 3 varv på en 2km lång varvbana. Cyklister som blir varvade någon gång under loppet kommer att få ett tillägg på 3min på sin totaltid och 1:an till och med 4.an i mål får avdrag på sin tid med 10, 8,5 respektive 2 sekunder. Cyklisterna kommer att ha 1 respitvarv vid defekt på cykel och det kommer kontrolleras vi de två depåer som finns utmed banan. Bansträckning och profil kommer inom kort.

Etapp 1

8 augusti Linjelopp, Östersund – Vemdalen, 151 km

Starten på etappen sker vid Östersunds Rådhus för att sedan leda cyklisterna över broarna till Frösön och Vallsundet. En relativt lätt inledning följer längs Storsjöns strand till Sansundbron och över Oviken till Myrviken och det första spurtpriset. Fortsättningen ner till Svenstavik och det andra spurtpriset i Åsarna bjuder inte heller på några större svårigheter. För aspiranterna till totalsegern och för klättrarna börjar touren här på allvar för att på de följande 6 milen ska lejonparten av de 1800 höjdmetrarna klaras av.

Stigningen uppför Klövjsöberget till etappens första bergspris följd av en snabb utförskörning genom vad som kallas Sveriges vackraste by, ger ingen vila eller tid att titta på utsikten. Efter att ha passerat golfbanan startar den lättaste av stigningarna upp mot Vemdalsskalet följd av en tekniskt lätt men snabb utförskörning ner mot Vemdalen by. Där vänder cyklisterna för att ta sig upp för den jobbiga stigningen mot målet uppe på Vemdalsskalet.

Höjdprofil etapp 1 Östersund Vemdalen

Höjdprofil etapp 1 Östersund Vemdalen

Etapp 2

9 augusti Linjelopp, Vemdalen -Åre, 194 km

Den andra etappen startar i Vemdalens by för att idag börja med stigningen till Vemdalskalet som en tuff uppvärmning. Dagens första bergspris nås efter att cyklisterna har kört igenom Klövsjö by . Spurtarna får börja förbereda sig innan vi når Svenstavik och Storsjöns södra spets för etappens första spurtpris. Etappen följer sedan Storsjöns västra strand för att ansluta E14 mot Åre i Mörsil. I Järpen är det återigen dags för spurtarna att göra upp om inte bara poäng i jakten på Spurttröjan utan också ett par custom made Lundhagskängor i spurtpriset placerat utanför Lundhags.

Klungan kommer förmodligen att driva upp tempot in mot Åre. Allt för att placera lagets hopp i totalen i en så bra position som möjligt när man viker av E14 och tar sig an Granenbacken upp mot Tott där dagens andra bergspris hägrar. Cyklisterna tar sig sedan an den tuffa utförkörningen ner mot Villankorsningen där en skarp högersväng viker ner cyklisterna mot Åre Skola och Åre Bageri. De åker sedan väster ut till ICA innan man vänder upp genom Torget och uppför Granenbacken för andra och sista gången till målet vid Tott.

Höjdprofil etapp 2 Vemdalen-Åre

Höjdprofil etapp 2 Vemdalen-Åre

Etapp 3

10 augusti Linjelopp, Trondheim – Åre, 214 km

Som avslutning på loppet kommer den längsta och tuffaste utmaningen. 214 km och 1800 höjdmeter från Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim till torget i Åre. De första 2 milen sträcker sig längs havet fram till Hommelvik där man viker av höger uppför mot det första Bergspriset 440 höjdmeter längre upp. Strax därefter kommer det andra Bergspriset för dagen och en spännande utförskörning innan man når Stjördal. Här följer cyklisterna Stjørdalselva till dagens första Spurtpris i Hegra och det andra i Meråker. Med 85 km kvar till mål börjar stigningen upp till gränsen och Storlien på allvar där loppets sista Bergspris är beläget. I Sverige lutar sedan utför nästan hela vägen till målet i Åre.

Höjdprofil etapp 3 Trondheim-Åre

Höjdprofil etapp 3 Trondheim-Åre